pondělí 30. září 2013

norway '13 - rallarvegen

Rallarvegen - výborná cyklostezka, postavená počátkem 20. století jako zásobovací cesta pro stavbu železnice do Bergenu. Výchozím bodem stezky je Haugastol, odkud se průbežně stoupá k Finse - vlaková zastávka, jezero, chata Finsehytta, středisko zimních sportů, v létě východisko túr na ledovec. Odtud pokračujeme dále do kopců až k nejvyššímu bodu trasy - Fagervatn (1343m) - tohle je nejkrásnější úsek celé trasy.




Překročením nejvyššího bodu, doposud převážně stoupající cesta zřetelně mění svůj charakter. Projíždíme nejdříve prudce klesající stezkou kolem mnoha jezer k zastávce Hallingskeid, následně už mírně klesající stezkou pokračujeme k jezerům a stanici u Myrdalu. Zde je třeba se rozhodnout, zda budete pokračovat do Vossu nebo do Flamu údolím Flamsdalen. Případný návrat je možný po své ose stejnou cestou, nebo můžete využít služeb vlakových společností Flamsbana (privatní spol.) a NSB.no (norské dráhy).

Ceny roku 2013 (jízdenka u průvodčího):
  • Flam-Myrda
    • osoba: 280NOK
    • kolo: 90NOK
  • Myrdal-Haugastol
    • osoba: 160NOK
    • kolo: 175NOK

Vzdálenosti:
  • Haugastol-Finse: 27km
  • Finse-Hallingskeid: 22km
  • Hallingskeid-Myrdal: 17km
  • Myrdal-Flam: 19km

neděle 29. září 2013

norway '13 - jostedalsbreen

Jostedalsbreen, je největší ledovec pevninské Evropy. Je snad nejmodřejší ze všech norských ledovců. V období na přelomu července-srpna z pod ledovce vytéká mohutná dravá ledovcová řeka. Stačí však pár minut a slunečné počasí je na nějakou dobu v nenávratnu.




sobota 28. září 2013

norway '13 - geirangerfjord

Fjord poblíž vesničky Geiranger je jedním z nejznámějších a nejnavštěvovanejších fjordů v Norsku. Okolní hory, jsou součástí obrovské náhorní plošiny táhnoucí se celým západním norskem, dosahují 1400-1800 metrů a zvedají se přímo z mořské hladiny. Fjordy se zařezávají hluboko do nitra náhorní plošiny v místech, kde ledovcové řeky z tajícího ledovce vyhloubily hluboké kaňony.


Tyto malé lodičky (na obrázku) poslušně svážejí turisty z celého světa, aby se mohli stát potravou místních Trollů bydlících nedaleko v horách, kam jezdí namačkáni do mnoha zájezdových autobusů a svou poslední cestu si náruživě fotografují. A že Trollové těch turistů ale spotřebují :-), nastěstí cestovatelé zatím nedocházejí, tak snad Trollové v tamních horách ještě dlouho a spokojeně přežijí...



Na území Trollů je pěkně studeno. Zatímco u moře teploty dosahují letních 25-30°C na horách je větrno a chladno (12-15°C), ale rozhledy stojí za to překonat tu trochu příkoří, nebo snad ne?...