sobota 31. října 2015

Last call for flight TK46

Je středa 7. října 2015 a ihned po práci vyrážíme na pražské letiště odkud začíná v 7hodin večer naše několikahodinová cesta. Tentokrát je naším přestupním uzlem do světa mezinárodní vzdušný přístav Instanbul, Ataturk (IST).
Let z Prahy trval něco málo přes 2 hodiny, plus časový posun (1h). Máme tedy 2 hodiny do odletu. Před dalšími 12 hodinami v letadle se chceme co nejvíce projít, projdeme tedy letiště křížem krážem.
Je to velice zajímavá křižovatka národů - afričané v pestrobarevných oblecích, šejkové z arabského poloostrovu, muži v bílých prostěradlech, japonci, thajci, evropané a spousta, spousta dalších...
V tom zničeho nic procitnu při pohledu na tabuli odletů, kde u našeho letu svítí nápis "LAST CALL". Jsme v tu chvíli na opačné straně letiště, než kde bychom měli být. Začíná mi to připomínat loňskou cestu do Maroka, kde jsme při prohlídce Londýna málem nestihli bus zpět na letiště. Uháníme přes celé letiště, jediné co rozhodně nechci - je strávit dovolenou v Turecku, alespoň ne letos :-). Nakonec stíháme poslední letištní bus k letadlu, při našem nástupu je již letadlo téměř plné a po chvíli posádka hlásí "boarding complete".
Odlétáme v 0:50 místního času, A330 je nad očekávání celkem prostorné a pohodlné letadlo, alespoň proti A320/321 nebo B737 pro krátší vzdálenosti. Po přeletu Kaspického moře usínám a probouzím se asi hodinu letu před Pekingem. Přelétáme jižní Koreu, hlavní město Soul a čeká nás poslední hodina letu na Japonské ostrovy. Na Kansai international airport (KIX) dosedáme kolem půl 6 večer, je čtvrtek 8. října, časový posun je +7hod v létě (CEST->JST), resp. +8hod v zimě (CET->JST) - protože Japonsko nezavádí letní čas.
Než se propleteme spletitými uličkami letiště, přejedeme letištním vláčkem do příletového terminálu a projdeme přes imigrační úředníky je půl 8.
Konečně opouštíme letiště, které je postavené na umělém ostrově o rozměrech 4x2.5km. Budova letištního terminálu je dle Wikipedie největší místností na světě (https://cs.wikipedia.org/wiki/Mezin%C3%A1rodn%C3%AD_leti%C5%A1t%C4%9B_Kansai)

Několik málo fotek z mobilu...
https://goo.gl/photos/ni8MGuhXGkEiazJd9


Žádné komentáře:

Okomentovat